17. september 2021
De sidste par måneder er der blevet taget rigtig mange billeder. Jeg har arbejdet med at fotografere og bestemme smådyr af mange slags. Jeg har altid været fascineret af makrofotografi, men har den sidste tid arbejdet på en anden måde end jeg plejer.
Makro er den type fotografi, hvor man går rigtig tæt på et motiv, og mine motiver har oftest ikke været mere end 1-2 cm lange. Det svære ved makrofotografi er, at man på grund af den store forstørrelse ikke har ret meget dybdeskarphed at arbejde med. Det område der bliver skarpt er ikke meget tykkere end et stykke papir. I nogle tilfælde meget tyndere. Udfordringen er så at få hele dyret skarpt alligevel - og det kræver nogle krumspring!
Jeg er begyndt at bruge blødt blitzlys for at have lys nok til rådighed. Dermed kan jeg bruge blænden til at få en lidt større dybdeskarphed, men det er langt fra nok. Derfor fotograferer jeg mange gange i serier, så de enkelte billeder derefter kan lægges sammen og dybdeskarpheden kan udvides ved hjælp af fokusstacking.
Det er teknisk krævende, og spildprocenten er enormt høj - blandt andet fordi dyrene skal sidde helt stille gennem hele serien. Men det er drønspændende at arbejde med.
26. marts 2021
Jeg var i tirsdags dommer i Lyngby Fotoklubs fotokonkurrence digital 2. Endnu engang var det en konkurrence, der blev afholdt som digitalt møde grundet corona. Konkurrencen havde 2 emner, som begge skulle vurderes. "Frit emne" og "Vand i naturen". Der var omkring 40 billeder i hver kategori.
Der er altid stor forskel på at vurdere konkurrencebilleder med og uden emne. Uden emne bliver billederne typisk meget forskellige, da fotograferne har forskellige interesser og arbejdsmetoder. Derfor kan man nemt stå som dommer og skulle vælge mellem eksempelvis et landskab og et portræt som begge har fortjent at vinde. Det bliver i sidste ende et subjektivt valg, men det er også netop derfor man er der som dommer. Når en konkurrence har et emne, har alle billeder et eller andet til fælles, men det gør det ikke nødvendigvis nemmere, da det så i stedet handler om, hvordan fotografen vælger at tolke opgaven.
Bedømmelsen var en god oplevelse, selv om en online bedømmelse aldrig er så fed, som at stå i klubben og se folk i øjnene undervejs. Kommunikationen bliver bare mere ensidig end når man står der selv. Jeg var godt tilfreds med bedømmelsen og fik fine tilbagemeldinger fra klubben.
Stor tak til Lyngby Fotoklub for at lade mig bedømme deres billeder. Hvis I skulle være interesserede i at se billederne, kan I se den præsentation der lå til grund for bedømmelsen på klubbens hjemmeside: https://lfk.dk/2021/03/24/billeder-fra-digital-2-konkurrencen/


24. januar 2021
Jeg var fredag aften på aftentur til København for at fotografere. Det blev til en dejlig aften og nat med flere forskellige stop rundt om i byen.
Det er specielt at fotografere i byen om natten. Gaderne og pladserne, der ellers myldrer af liv, er mennesketomme og øde. Lydene fra trafikken er ikke nær så dominerende, som de ellers kan være. Og lyset er begrænset til det menneskeskabte kunstlys.
Herunder et billede fra en lille og nyrenoveret plads lige ved elefanterne i Carlsbergbyen, som jeg faldt for blandt andet på grund af lyset.
10. januar 2021
2020 var et travlt år på mange punkter. Vi havde godt gang i et kælderprojekt herhjemme, og derefter tog coronaen over, med alt hvad det medførte af ting der skulle tilpasses og ændrede rutiner på arbejdet. Fotografisk har det derfor ikke været det mest aktive år. Jeg har dog stadig en udstilling hængende på Psykiatrien i Aalborg og det er da også blevet til nogle enkelte billeder ind imellem.
Jeg lagde til gengæld ud med her i 2021 at være dommer i årets første fotokonkurrence. Det var i Herlev Fotoklub, og alting var anderledes end det plejer. De holder her under coronanedlukningen deres møder online på Zoom, hvilket har givet dem en god mulighed for at holde noget i gang. Bedømmelsen foregik derfor også online - det havde jeg ikke prøvet før, men selvom det var specielt, var det stadig en god oplevelse. Jeg savnede dog at kunne se folk i øjnene undervejs og fornemme atmosfæren i klubben. Jeg bedømte kategorien "Monokrom" og kategorien "Store billeder" med billeder printet i stort format. Der var mange dejlige billeder i begge kategorier, som gav masser af inspiration til dommeren - håber også jeg fik givet lidt den anden vej. Jeg siger i hvert fald tak for oplevelsen!
Klubben har lagt en fin omtale på deres hjemmeside I kan se her: http://herlevfotoklub.dk/2021/01/nytaarbedoemmelse-af-store-billeder-og-monokrom/
Klik gerne videre og se vinderbillederne.
2. april 2020
Coronavirus fylder meget for tiden, og har mange forskellige konsekvenser. En af de mindre af disse er, at en konkurrence jeg skulle have været dommer til i slutningen af april, er blevet aflyst. Det er nu kun godt at også fotoklubberne tager retningslinjerne alvorligt - og jeg skal nok komme ud at dømme igen senere.
Nogen steder er det lettere at distancere sig fra andre i disse coronatider. Natten til tirsdag var det relativt sikkert at opholde sig på Liseleje strand. Der var kun et par ravjægere ude i strandkanten med uv-lygterne og et par bilglade unge på p-pladsen.
Der var nordlys. Det var kun lidt, var ganske svagt og lå lige over horisonten, netop der hvor horisontlinjen plettes af lysforurening fra svenske byer. Det var for kedeligt. Så jeg opgav hurtigt nordlyset og gik efter et andet motiv.
Månen, venus og plejaderne (syv-stjernen) stod smukt på himlen og bød sig til med fine spejlinger i vandkanten. Det fortjente i høj grad et par billeder, så det endte med at blive min aftens hovedmotiv. Det blålige lys på stranden stammer fra en ravjægers uv-lygte og nordlyset kan fornemmes i højre side af billeder.
8. januar 2020
I aftes var jeg igen ude at bedømme en fotokonkurrence. Det var i Herlev Fotoklub, hvor jeg skulle bedømme og kommentere to af klubbens emner. Emnet "Naturfoto" var en papirbillede kategori og "Rejsefoto" var digitale billeder. Som altid er det lidt spændende om det lykkedes at få forståelse for valg og begrundelser, men det lykkedes fint. Det var en rigtig dejlig oplevelse med gode billeder og hyggelig fotosnak. Jeg glæder mig til næste gang!
Klubben har lagt en fin beskrivelse og billeder fra aftenen ud på deres hjemmeside, som kan ses her: http://herlevfotoklub.dk/2020/01/natur-og-rejsebilleder/

2. december 2019
Fotoklubben Kronborg har skrevet om bedømmelsen i torsdags på deres blog. (https://www.fotoklubbenkronborg.dk/arkiver/25567).
De skriver blandt andet:
"Rune er en meget dygtig dommer.
Han har en meget god fornemmelse for, hvad fotografen vil fortælle og gjorde os flere gange opmærksom på de forskellige detaljer, farvekombinationer, udtryk, linjer og skygger i billederne.
Det er som altid meget indlysende (når man får det forklaret)."
Jeg takker mange gange for de rosende ord og glæder mig til næste gang.
Bemærk at links til billederne er opdateret i indlægget herunder - nu kan I også se placeringer på de 20 bedste og se om I er enige med mig.
28. november 2019
Jeg har i dag været dommer hos Fotoklubben Kronborg i Helsingør (https://www.fotoklubbenkronborg.dk/). De havde to kategorier i deres interne konkurrence, jeg skulle bedømme. En med papirbilleder ud fra emnet "Cirkler" og en digital konkurrence med frit emne. Jeg har derfor fået kigget en del på billeder i den sidste tid. Det er altid spændende at se, hvad andre fotografer laver, og jeg tror at det er mindst ligeså lærerigt for mig at se på billederne, som det er for fotograferne, at høre de kommentarer jeg kan give deres billeder. Det var en god aften, og jeg er sikker på at det var de rigtige billeder jeg fik givet de gode pladser. Billederne - med de 20 bedste vist først - kan ses her: https://fk-konkurrencer.fotoklubbenkronborg.dk/#collection/734b905e-7f69-4b21-a0f9-e6f7ce299b5c og her: https://fk-konkurrencer.fotoklubbenkronborg.dk/#collection/cab9e7cb-4815-473e-ba14-f600187efa5c.
Glæder mig til næste gang jeg skal være dommer. Har allerede den næste stak billeder liggende klar til bedømmelse.
(Indlægget opdateret med nye links den 2/12)
11. november 2019
Der var i dag Merkurpassage. Det vil sige at planeten Merkur set fra jorden passerede ind foran solen. Det er en sjælden begivenhed, så det skulle jeg selvfølgelig forsøge at fotografere. Næste gang det sker er i 2032. Der var desværre et let skydække, hvilket gjorde opgaven ekstra svær. Det lykkedes dog at få et par billeder, hvor Merkur kan ses foran solskiven. Det er den lille prik, der kan ses til venstre.
Lige en advarsel: At fotografere solen er ikke nemt. Prøv aldrig på det, hvis ikke du har det rigtige udstyr og ved hvad du gør. Du kan nemt ødelægge dit udstyr eller endda dit syn, hvis du gør noget forkert.
10. november 2019
Opdateringen af min hjemmeside runebjerre.dk er nu ved at være færdig. Min gamle var for bøvlet at arbejde med, når det kom til opdateringen af gallerierne, og har i en periode været inaktiv. Den nye er lavet så jeg stort set kan opdatere gallerierne inde i Lightroom, som jeg i forvejen bruger til mine fotografier. Satser på at det hjælper en del.
2. november 2019
Jeg fik i dag hængt en udstilling på 15 billeder op i Hobro. Den hænger hos lægerne på Adelgade 8, hvis man skulle komme forbi. Udstillingen består af nat- og landskabsbilleder.
Back to Top